Info vedr. kennelhoste

Strygsdam Hundepension


- det trygge valg...

....en træls hoste

 

Information vedr. kennelhoste


På nettet har jeg fundet følgende indlæg, som jeg har valgt at lægge ud på min hjemmeside, og som forhåbenligt kan være med til at give hundeejere et klarere billede af, hvad kennelhoste er..


Kongelundens Dyreklinik skriver:


Kennelhoste, kaldes også infektiøs tracheobronchitis. Dette er ofte en blandings-infektion af virus og Bordetella bronchiseptica, der er en bakterie. Der er flere forskellige virus, der kan være involveret i dette syndrom. Disse virus kan være parainfluenza, adenovirus, herpesvirus og reovirus.


Kennelhoste smitter meget let, smitten kan spredes med luften, efter en hund har nyst eller hostet, eller ved overførsel fra en person, foderskål eller lignende, der har været i kontakt med den smittede hund. Derfor er god hygiejne en vigtig foranstaltning for at undgå, at overføre smitten fra en hund til den næste-. Nogle virus smitter også via afføringen. Kennelhoste ses især hos hunde, der har været i hundepension, er i kenneler eller sammen med mange andre hunde. Efter hunden har været udsat for smitte, går der 3-10 dage, før der ses symptomer.


Symptomer:


Pludseligt opstået tør hoste, der bliver værre ved ophidselse eller motion.

Hosten kan blive så slem, at hunden bagefter prøver at kaste op.

Hunden forbliver for det meste frisk og har normal ædelyst.

I nogle tilfælde ses flåd fra næse, der er slimet og eventuelt gult.

Der kan også hostes slim op.

I svære tilfælde ses nedsat ædelyst og feber.

Behandling:


Det er ikke muligt at behandle virus infektioner.

Hvis symptomerne er lette, er det ikke nødvendigt med en medicinsk behandling.

Hostestillende tabletter, så som noskapin i håndkøb, kan gives, hvis hosten er tør, og der ikke hostes slim op.

Hunden skal ikke motioneres, og ophidselse skal undgås.

Blød kost, for at skåne svælget mest muligt, tørkosten kan opblødes med vand.

Antibiotika i form af oxytetracyklin, doxycyclin eller trimetroprim-sulfa præparater har en god effekt på Bordetella bronchiseptica, hvorimod penicilliner og cephalosporiner ikke har en særlig god effekt på denne bakterie.

Efter 1-3 uger bliver hunden rask igen, og ofte er det ikke nødvendigt med en medicinsk behandling.


Vaccination er ikke mulig mod alle de virus og bakterier, der kan være involveret i dette syndrom, men en del af de virus, der er involveret, vaccineres derimod med kombinations vaccinerne, der gives en gang hvert til hvert andet år.


Aalborg Dyrehospital har også lagt følgende spørgsmål fra en hundeejer ud:


Jeg har en labrador retriever han på 6 år, som hvert sommer kommer i hundepension, når vi skal på ferie. Det er en god pension, som han har været vant til fra helt lille hvalp. Han bliver luftet hver dag, gerne sammen med nogle af de andre hunde i pensionen. Sidste år fik han imidlertid kennelhoste imens han var i pensionen. Har hostede i mere end en uge, efter ferien og var meget trist og træt. Vi andre fik heller ikke sovet igennem, fordi han hostede hele natten. Af og til hostede han så voldsomt,  at han kastede lidt op af det.


Damen der ejer pensionen var også meget ked af det, for næsten alle hundene fik kennelhoste hos hende sidste år. Vores hund er vaccineret, men dyrlægen siger, at vaccinen ikke kan beskytte 100 %.


Er der noget andet vi kan gøre for at undgå, at vores hund bliver smittet. Burde vi få ham passet et andet sted eller måske tage ham med på ferien? Vores hund har ikke noget imod at køre i bil, men vi skal helt til Frankrig, så vi syntes han har det bedre med at blive i Danmark.


Svar:

Jeg syntes også, at I skal lade jeres hund passe i den gode pension. Det er ikke ualmindeligt, at en hundepension eller kennel rammes af kennelhoste. Den risiko er der ethvert sted, hvor man samler mange hunde.


Kennelhoste er en sygdom forårsaget af virus eller bakterier, der giver halsbetændelse og hoste. Det er sjældent en sygdom, der er farlig for hunden og så længe hunden ikke har høj feber eller er meget påvirket, så behandler men ikke med antibiotikum. Derimod kan man give hostestillende midler for at give både hund og ejer ro. Kennelhoste er meget smitsom og smitter via sekret fra især næse og hals.


Den vaccine vi har brugt hidtil har kun beskyttet med virus-betinget kennelhoste i maximalt 1 år, hvorimod vi ikke har haft mulighed for at vaccinere mod bakterien Bordetella Bronchiseptica, der ofte giver kennelhoste. Der er imidlertid for ganske nyligt kommet en ny vaccine på markedet, der netop beskytter hunden mod både bakterien og virus. Det er en vaccine, der indgives i næsen på hunden og som yder beskyttelse mod bakterien inden for 3 dage. Beskyttelsen mod virus indtræder først efter 3 uger.


Denne vaccine adskiller sig fra den vaccine vi plejer at bruge  ved, at den giver en lokal beskyttelse i næsen på hunden. Det er netop via slimhinden i næsen, at hunden bliver smittet. Ligeledes dæmper denne vaccine også udskillelsen af smitstoffer fra næseslimhinden til omgivelserne. Herved begrænses risikoen for smitte til andre hunde.


Vaccinen kan således både bruges til at beskytte hunde mod at blive smittet samt til at begrænse smitten fra allerede smittede hunde til andre hunde.


Jeg vil foreslå dig, at henvende dig hos din dyrlæge og snarest få din hund vaccineret med den nye vaccine, så han er beskyttet inden ferien i pensionen. Samtidig kunne du appellere til ejeren af pensionen, at hun sørger for, at alle hunde, der kommer i pensionen er vaccineret mod kennelhoste og andre relevante sygdomme.


God ferie til både dig og din hund. Mette Rønn-Landbo
  .
 

Strygsdam Hundepension, Vestertoft 38, Genner, 6230 Rødekro, Danmark - tlf 30287469 - strygsdam@hotmail.com